18 februari 2009

De rollen verdeeld

Laat me u even schetsen hoe het dagdagelijkse leven er aan toe gaat hier. Liefste doet de was, al sinds we in ons huis trokken en ik last had van mijn rug omwille van een dik buikje waarin Draakje aan het groeien was. Een bel-étage met wasmachine op het gelijkvloers en slaapkamers (en dus wasgoed) op de 2de verdieping was toen teveel voor mijn rug...en dus sleepte Liefste niet alleen de was elke week naar beneden, maar sorteerde hij die (nadat ik dat eens had uitgelegd) en deed hij de was. Strijken doet Liefste ook regelmatig, zeker nu mijn lijf me weer regelmatig in de steek laat. Was in de kasten leggen is dan weer een jobke voor mij, vooral omdat ik de kleren van de kinderen beter uiteen houdt ;o) . Ook kleren uit de kast nemen voor de kinderen is mijn taak. Koken doen we allebei omterliefst, in de week doe ik dat meer (wegens halftijdse baan), in het weekend is ons kleine keukentje dikwijls overvol met ons beide, en regelmatig kookt Liefste ook alleen. Als we eens een poosje zonder poetsvrouw zitten doet Liefste het leeuwendeel van "de kuis" en draait hij zijn handen niet om voor een WC, lavabo of keukenvloer (en hij doet dat goed!). En daarbovenop doet hij ook nog het meerendeel van de "mannenjobs" in huis: vuilnisbakken buitenzetten (al doe ik dat ook wel eens, als Liefste in het buitenland is ofzo ;o) ), gras afdoen (met onkruid uithalen hou ik me heel soms wel eens bezig), klusjes in huis (met mijn 'hulp', eens een vijs vashouden of iets aangeven). En dan zijn er de dingen die tot mijn "vaste takenpakket" horen: boodschappen doen (gewoon omdat ik dat met mijn halftijdse job buiten de spitsuren kan doen - en ook een beetje omdat Liefste daar een bloedhekel aan heeft), de kinderen naar de sportclubs brengen en halen, de kinderen 's ochtends naar school doen (ook weer omdat dat met mijn halftijdse job gewoon handiger is). Maar als ik 's ochtends om 7u15 met de jongens opsta is de ontbijttafel wel volledig gedekt en is de koffie klaar (en zit man al op zijn kantoor).

Je kan dus vaststellen dat er van enig "traditioneel rollenpatroon" ten huize Lunatic niet veel te merken is. En dan kijkt Beertje naar ons deze avond, terwijl Liefste aan het strijken is en ik wat aan de pc zit bij te lezen op een forum en zegt hij: "Hé, het moet wel de mama zijn die strijkt en de papa die aan de pc zit hè!" Huh? Hoezo? "Ja, want de mama is de dienstmeid". Ja, hallooooooo, school? Is dat wat jullie MIJN kinderen leren????? Foei! Hoe is het mogelijk dat in het jaar 2009 nog zo'n seksistische, traditionele rollenpatronen worden aangeleerd! En dat is helaas niet de eerste keer: in de kleuterschool, toen Beertje over 'ziek zijn' leerde mochten de jongens dokter zijn en de meisjes verpleegsters...ik heb er toen iets van tegen de juf gezegd. Maar helaas is er aan de mentaliteit van hun katholieke dorpsschooltje nog niet veel veranderd. Mijn besluit om hen vanaf september naar een freinetschooltje in de buurt te sturen staat nu nog iets vaster als voordien. En als u me nu even wil excuseren, ik moet nog wat BH's gaan verbranden ;o).

PS: voor ik hier als nietsnuttende luilak word gezien...ik heb wel manlief zijn hemden gestreken, 7 stuks ;o) .

3 opmerkingen:

rozebril zei

amaiamaiamai, hebben we daarvoor zoveel jaren emancipatie achter de rug ja?! Schoon is dat! Maar kmoest er stiekem toch om lachen, om Beertje zijn uitspraak :-). Geweldige man heb je daar in huis trouwens. Hou die maar goed bij :-)!

kindjesvnh zei

ik ga dat NU aan S. laten lezen!NU!

veerle zei

Wat een ouderwetse school!
Maar ik weet eerlijk gezegd niet of het in ons katholiek dorpsschooltje veel beter is, hoor.