07 november 2007

Leren lezen voor 5-jarigen

Beertje heeft de smaak te pakken. Elke avond moet ik woordjes maken met zijn lettermagneetjes. Sommige letters, zoals de k en de v kent hij nog niet zo goed, dus dan vraagt hij eerst welke letter dat is, maar die 3 lettertjes tot een woordje vormen gaat dus heel goed. Hij begrijpt het concept 'letter' nu beter: waar hij tot een tijdje geleden woorden opsplitste in lettergrepen, doet hij dat nu steevast in letters. Hij begrijpt nu ook dat er verschillende 'soorten' letters zijn: kleine letters, hoofdletters, gedrukt en geschreven. En dat een a of een A of een ronde geschreven a allemaal hetzelfde zijn.
En welk boek koos hij vandaag uit in de bib? Een leuk voorleesboek over Sinterklaas ("Schoenen voor Sinterklaas") en 2 boekjes van bij de eerste lezertjes-afdeling: "maan*roos*vis" en "wat ziet lisa?". Want die wil hij zelf lezen.
En inderdaad, het maan*roos*vis boekje zijn maar enkele korte woordjes per blad, en dat heeft hij helemaal alleen gelezen vanavond. Benieuwd hoe lang het hem nog gaat interesseren ;o) , ik ga het in ieder geval niet 'pushen'.

Maar stiekem ben ik best trots op mijn kleine Beertje.

3 opmerkingen:

morgan zei

oooooooh zo fijn, dat is een stap waar ik enorm naar uitkijk bij dochterlief...

Anoniem zei

mijn jongste zoon heeft ook op die leeftijd leren lezen, kon toen hij in de derde kleuterklas zat al héél goed lezen.
nu is hij 13 jaar en lezen is "niet" één van zijn hobby's ;-)

Daan's housewife zei

Leuk hè! Ik begrijp héél goed dat je trots bent!

[[knuff]]

C.