22 januari 2007

Lekker brood

Ik heb een broodbakmachine, al een hele tijd zelfs. En ik vind het heerlijk om brood te bakken: de geur die zich verspreidt in het huis, een zekere voldoening ook. Maar er zijn ook enkele nadelen: een gat vanonder in het brood, de korst die toch altijd wat te hard is, zoveel korst ook. En dus stond ons broodbakmachine (BBM) er de laatste tijd wat werkloos bij.
Gisteren bij mijn schoonouders heerlijk zelfgebakken brood gegeten. Moeke (mijn schoonmoeder dus) gebruikt haar BBM nog maar "half": ze laat de BBM het deeg maken, kneden, eerste keer rijzen en kneed het dan nog even met de hand door, laat het een 2de keer rijzen en bakt het af in de oven. Haar brood is heerlijk zacht, met perfecte - niet te harde - korst en (niet onbelangrijk) zonder gat.
Vandaag ook maar eens de test gedaan: alle ingrediënten in de BBM, 1u40minuten later deeg eruit, efkes doorkneden en in de oven laten rijzen. Half uurtje later afbakken. Perfect ziet mijn broodje eruit! Meer brood-van-de-bakker dan brood-uit-de-BBM! En eigenlijk niet eens zoveel meer werk.
Morgenvroeg eet ik weer heerlijk zelfgebakken bruine boterhammekes, met ietske meer voldoening zelfs, en een laagje choco

Geen opmerkingen: