Tijdens onze vakantie in Sicilië hebben Liefste en ik paella gemaakt voor een 25-tal mensen die mijn moeder had uitgenodigd. En wat een success was dat! Mams had een pan van 50 cm doorsnee, die net op de BBQ paste. Voor de liefhebbers volgt hier het recept (voor 4 personen, wij hadden hiervan natuurlijk een veelvoud bereid) en de foto's van het eindresultaat. Moet ik nog zeggen dat er gesmuld is, dat alleen de mosselschelpen en garnaalpellen overgebleven zijn en dat we van het vlees dat we nadien ge-BBQed hebben daarentegen nog wel genoeg overhadden?
Paella (voor 4 personen):
Voorbereidingstijd: ong 30 minuten
Kooktijd: ong 45 minuten
Benodigdheden:
12 rauwe middelgrote garnalen
12 à 16 mosselen
125 ml witte wijn
1 kleine rode ui, gesnipperd
125 ml olijfolie
1 kleine kipfilet in dobbelsteentjes
100 gr inktvisringen
100 gr filet van stevige witte vis (kabeljauw, leng, zeeduivel,...) zonder vel, in dobbelsteentjes
1/2 kleine rode ui, extra, fijngesnipperd
1 dikke plak bacon, fijngesneden
4 teentjes knoflook, geperst
1 klein spaans pepertje, fijngesneden (handschoenen aandoen!!)
1 kleine rode paprika, fijngesneden
1 rijpe tomaat, gepeld en fijngehakt
90 gr chorizo in dunne plakjes
1 mespunt cayennepeper
200 gr rijst
1/4 tl saffraandraadjes
500 ml kipbouillon, warm
80 gr verse of diepvrieserwten
Bereiding:
* Pel de garnalen en trek het donkere darmpje er voorzichtig uit
* Borstel de mosselen schoon en verwijder de baarden; gooi beschadigde en open schelpen (die niet goed sluiten) weg
* Verwarm de wijn met de eerste ui in een grote pan. Doe de mosselenerbij, doe het deksel op de pan en kook ze in 4-5 minuten op een hoog vuur gaar; schud ze af en toe om. Begin na 3 minuten de eerste geopende mosselen eruit te halen. Verwijder na 5 minuten alle ongeopende mosselen en gooi ze weg. Bewaar het kookvocht.
* Verhit de helft van de olie in een grote diepe koekenpan. Bak de kipblokjes in 5 min goudbruin. Neem ze uit de pan. Doe de garnalen, inktvisringen en visstukjes in de pan en bak ze 1 min. Neem uit de pan.
* Verhit de rest van de olie in de pan en bak de halve ui, bacon, knoflook en spaanse peper hier 5 min in, tot de ui zacht is. Voeg tomaat, chorizo, cayennepeper en naar smaak peper en zout toe. Laat de rijst eventjes meebakken en giet dan het kookvocht van de mosselen erbij.
* Week de saffraan in 125 ml bouillon en giet deze bij de rijst, samen met de rest van de bouillon. Roer goed en breng de rijst langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst 15 minuten sudderen; roer niet.
* Leg de erwten, kip, garnalen, inktvisringen en vis boven op de rijst. Duw de stukjes voorzichtig met een pollepel in de rijst, doe het deksel op de pan en laat alles nog 10-15 minuten op een laag vuur koken, totdat de rijst zacht is en de vis en zeevruchten gaar zijn. Als de rijst wat hard blijft, giet er extra bouillon bij en laat alles nog een paar minuten koken. Leg kort voor het opdienen de mosselen op de paella.
1 opmerking:
Dat ziet er verdorie lekker uit !
Een reactie posten