04 augustus 2007

Overheerlijke confituur

De pruimpjes (Reine Claude) die Beertje gisteren met papa geplukt heeft zijn ondertussen omgetoverd tot overheerlijke confituur.

Neem per kilo pruimen 750 gr suiker (ik gebruik rietsuiker). Zet een klein bordje in de diepvriezer. Was de pruimen, haal de pitten eruit en doe ze samen met de suiker in een grote pot. Breng heel zachtjes aan de kook en laat rustig pruttelen tot de pruimen zacht zijn, regelmatig roeren.

Mix tot een homogene massa en laat eventueel nog wat verder inkoken. Neem het bordje uit de diepvriezer en laat er enkele druppels confituur opvallen om te testen of hij dik genoeg is. Als de confituur niet "loopt" is hij klaar.

Giet in glazen potjes, sluit goed af en zet de potjes even ondersteboven (de dekseltjes worden zo vacuüm getrokken). Zet de potjes na enkele minuten terug recht en laat afkoelen.


Tip: neem geen te rijpe pruimen (maar natuurlijk ook niet te onrijp). Doordat de pruimpjes nèt niet rijp zijn zitten ze nog boordevol natuurlijke pectine, waardoor je een dikke, smeuïge confituur krijgt die niet van je boterham loopt.
Ik kan bijna niet wachten tot morgen! Mmmmm, een lekkere boterham met boter en verse confituur, iets heerlijkers bestaat niet als ontbijt!

Geen opmerkingen: